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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
11/01/2017 |
Data da última atualização: |
11/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. DE M.; GOMES, J. V. P.; DELLA LUCIA, C. M.; CARVALHO, C. W. P. de; GALDEANO, M. C.; QUEIROZ, V. A. V.; ALFENAS, R. DE C. G.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. |
Afiliação: |
Pamella Cristine Anunciação, UFV; Leandro de Morais Cardoso, UFJF; Jaqueline Vieira Piovesana Gomes, UFV; Ceres Mattos Della Lucia, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Rita de Cássia Gonçalves Alfenas, UFV; Hércia Stampini Duarte Martino, UFV; Helena Maria Pinheiro-Sant’Ana, UFV. |
Título: |
Comparing sorghum and wheat whole grain breakfast cereals: Sensorial acceptance and bioactive compound content. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 221, p. 984-989, 2017. |
ISSN: |
0308-8146 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The sensory acceptance and the content of bioactive compounds of whole-sorghum and whole-wheat breakfast cereals were compared. Sensory acceptance was assessed using the Food Action Rating Scale. 3-Deoxyanthocyanidins, flavones and flavanones were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC) with diode array detection, and vitamin E by HPLC with fluorescence detection. Total phenolics and antioxidant activity were determined by spectrophotometry. The sorghum breakfast cereal had better sensory acceptance (70.6%) than wheat breakfast cereal (41.18%). Sorghum had higher 3-deoxyanthocyanidin content (100% higher), total phenolic compounds (98.2% higher) and antioxidant activity (87.9% higher) than wheat breakfast cereal. Flavones and flavanones were not detected in both breakfast cereals. Total vitamin E content was 78.6% higher in wheat than in sorghum breakfast cereal. Thus, consumption of whole sorghum breakfast cereal should be encouraged, since it had good sensory acceptance and is a source of bioactive compounds that can promote benefits to human health. |
Palavras-Chave: |
Breakfast cereal. |
Thesagro: |
Flavonoide; Sorghum bicolor; Tocoferol. |
Thesaurus Nal: |
flavonoids; tocopherols. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
19/02/2013 |
Data da última atualização: |
06/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUINTAO, C. C. R.; RABELO, N. C.; PEREIRA, M. M.; GIACOMINI, S. B.; MOREIRA, A. P.; RAPOSO, N. R. B.; CARVALHO, B. C. de; IGUMA, L. T.; VIANA, J. H. M.; CAMARGO, L. S. de A. |
Afiliação: |
CAROLINA CAPOBIANGO ROMANO QUINTAO, CNPGL; N. C. RABELO, UFJF; MICHELE M. PEREIRA, UFJF; S. B. GIACOMINI, UFJF; A. P. MOREIRA, UFJF; NADIA RESENDE BARBOSA RAPOSO, UFJF; BRUNO CAMPOS DE CARVALHO, CNPGL; LILIAN TAMY IGUMA, CNPGL; JOAO HENRIQUE MOREIRA VIANA, CNPGL; LUIZ SERGIO DE ALMEIDA CAMARGO, CNPGL. |
Título: |
Cell cycle synchronization of bovine fibroblasts by Azadirachta indica extracts. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: Annual Conference of the Internacional Embryo Transfes Society, 2012, Phoenix. Procidings... |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Celulas somaticas. |
Thesagro: |
Citoplasma. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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